„Дом“ е дума с много емоционален заряд. ВСЕКИ иска дом, независимо дали говорим за физическо място или за човекa, който може да ни даде това усещане.

Моята мечта за дом под формата на къща с двор е подкладена от спомените ми за бащината къща и непоносимостта ми да живея в апартамент (мразя да чувам какво вършат съседите ми). Какво по-идилично от дете тичащо в двора, две котки се гонят из етажите и по- един офис за спокойна работа.

В момента сме (аз и моето семейство) на етапа „аха“ да се пренесем, което са девет месеца и продължават да текат. В тези девет месеца имах време да обърна внимание на емоционалната страна на нещата. Размислих се за това, как пътят към осъществяването на една мечта може да се отрази на семейните отношения.

Обичам да съм възможно най- подготвена за новите неща, най- вече психически. Открих много статии за обзавеждане, магазини, цени, но ми липсваше човешката нагласа. Смятам, че колкото сме по- осъзнати, толкова по- лесни и правилни за дадена ситуация избори можем да правим.

Следват няколко важни въпроса, които смятам, че важат за много от големите стъпки, които се налага да правят едни партньори в живота. Било то общ дом, женитба, домашен любимец, деца….

  • За какво мечтая?
  • На една вълна ли сме?
  • Кое е най- важното?
  • Сега ли му е времето?
  • Можем ли да си го позволим?
  • Къде ни е списъкът?
  • Какво жертваме?
  • Какво ще се промени?

Не ме разбирайте погрешно, с две ръце подкрепям спонтанността, но като чели и в спонтанността се крият обмисляни желания.

Мога да споделя с вас как горните въпроси се отнасят към нашата ситуация.

За какво мечтая?

В последните три години се замислих реално, че искам къща с двор в по- крайните квартали. Всъщност, след като решихме да имаме дете, започнах да си фантазирам за спокойствие и есенно обикаляне в гората с детето, за да събираме лешници. В момента сме двама работещи от вкъщи родители и копнеем за едно приятно офис пространство. Преди това бях кариерно- ориентирана и не отделях време да мисля за мястото, в което живеем. В момента търся комфорт и въздух в дома, които не мога да открия в апартамента ни.

На една вълна ли сме?

Партньорът ми, започна да ми подхвърля идеята за къща, сигурно 5 години преди да започна да го обмислям сериозно. Всъщност, от толкова години оглежда и обявите в агенциите, показвал ми е тук- там по някоя през годините, но нищо не ни е впечатлявало до толкова, че да седнем и да говорим сериозно за закупуване. В момента, в който постигнахме съгласие, започнахме голямото търсене. Важно една двойка да е на една вълна, защото всяка спънка по- пътя към осъществяването на желанието на единия, ще се отразява негативно в отношенията между двамата.

Кое е най- важното?

За мен, по- важно от къща с двор, пари, пътувания, сме ние. Ние, които се разбираме… ние, които се обичаме… ние, които се подкрепяме… всичко друго са бонуси, които може да ги има и не е фатално да ги няма.

Сега ли му е времето?

Всяка голяма крачка в живота на една двойка се отразява на техните отношение. Предпочитам да се движим напред, когато сме стабилни, когато се разбираме, когато се чувстваме сигурни в нас двамата и сме готови да се справим с премеждията и да се напаснем с новостите. Просто да се опитаме да избегнем излишните драми и напрежение като изясним какво искаме да се случи в личния, семейния или работния живот.

Така, за моя случай, говорихме за това дали сме финансово стабилни, дали можем да отделим физическо време да минем през процеса на оглеждане, покупка, ремонт и обзавеждане. Ако сме в напрегнат период в работата, ще можем ли да поемем още натоварване и допълнителни ангажименти. Мислихме дали е спешно да търсим нов дом или може да се отложи във времето….

Въпреки, че знаехме всичко това, ние се усещахме на моменти изтощени и нервни и ядосани и отчаяни, но все пак това, че заедно взехме решението да вървим по тази обща цел, ни помогна по- бързо да преминаваме през тези моменти и да проявяваме повече разбиране един към друг.

Можем ли да си го позволим?

Един доста важен въпрос, често обвързан със стрес. Ясно е на всички, че голяма част от мечтите са обвързани с финанси. Трудно е, дори непосилно, да имаш в банковата си сметка сума, която покрива къща с двор, ремонта и обзавеждане. Важно беше да обмислим, какво означава за нашето семейство да изтеглим заем. За колко време ни е комфортно да се обвържем с банка, как ще се промени начинът ни на живот и дали ще се наложат лишения. Освен всичко това, когато изтеглиш заем, това е едно задължение, което вечно витае там зад другите мисли, докато не се издължиш. Решихме се.

Къде ти е списъкът?

Фен съм на правене на списъци за взимане на важни решения. Изисквам такива и от партнра ми. По- лесно се виждат къде са съвпаденията и несъгласията, когато са на хартия.

Списък за бъдещи индивидуални цели в живота или пък изисквания, които има всеки за потенциален имот. Записано какво трябва задължително да откриете и с какво можете да се простите.

Ние се отказахме от гаража, от тавана, от мазето, от терасите, от изцяло горска гледка, от завършен и отдавна функциониращ квартал… от много неща, но с тези компромиси достигнахме до едно място, което го чувстваме наше.

Какво жертваме?

Важно ми е да знам, какво всеки е готов да даде за да постигнем общата ни цел. Най- ценни за мен са времето и вниманието, което хората подаряваме един на друг. Съхраняваме това което имаме преди да се хвърлим в приключения.

За един нов дом, независимо какъв е той се жертват изключително много финанси и време. Време за документи, време за издирване на материали, мебели, майстори, делегиране и логистика….

Може да се наложи раздяла с близки хора и цялостно свикване с ново място и динамика. Повече пътуване до работа или по- малко, друг начин на пазаруване- седмично или месечно…

Този въпрос цели да ни накара да излезем за малко от идиличната мечта и да се опитаме реалистично да помислим за ситуацията, която ни предстои, за да избегнем бъдещи разочарования.

Какво ще се промени?

Отговорите могат да бъдат много или само един „нищо“.

Всичко е обвързано с мечтите и представите ни. Ако продължим темата за новия дом, нека бъдем честни, че пълна ли е мивката с чинии в стария дом, шансовете са, че същото ще се случи и в новия. Ако не се разбираме в стария дом, така ще бъде и в новия. Пак ще се налага домакинстване, пак ще трябва да се прави вечеря и да се събират играчки от земята. Ние ще сме си същите, мястото ще бъде друго.

Важно да знаем, какво целим с всяка промяна. Честно да застанем пред нас самите и после пред човека до нас и да кажем каквото има в тези глави. Не за него, а за вас самите. Да си честен и директен е трудна задача, може да доведе до спор, но е по- добре да се спори сега, от колкото когато вече всичко е факт и остава само да изразявате несъгласието си с години на масата пред приятели.

Тук няма експертно мнение, това не са съвети, а моите начини да се справям с живота и да взимам важни решения. Като самостоятелен човек не ми се налагаше толкова много обмисляне на ситуации, но от тогава минаха 10 години с един партньор, едно дете и две котки. Налага се малко повече осъзнатост от моя страна за да делегирам желанията и чувствата на хората, които обичам, защото по- важни от всичко сме НИЕ.

Намерете ме в :

Instagrammira.bg

Facebook@miraonline.bg