„Бебе на Борда“ е кампания, която протича в София и цели безопасното пътуване на бременните жени в градския транспорт. Безплатно се предоставя плик с информационна книжка и голяма значка, която оповестява на останалите пътници да бъдат по- внимателни с бременната.

На гишето за билети в метрото видях плакат с кампанията „Бебе на Борда“, за която вече бях чувала и ми стана интересно дали хората реагират на значката. Бях си отгледала по това време и показателно коремче, което вече не изглеждаше сякаш просто съм изяла две пици наведнъж. Взехме билети (аз и мъжа ми) и попитахме за повече информация, дамата на гишето с огромна усмивка ни обясни накратко за какво става въпрос и ми подаде пощенски плик.

Първи опит

Сложих значката на най- видното възможно място докато чакахме влака и заразглеждах книжката. Беше час пик, имаше много хора и не забелязах, като цяло, някой да обръща внимание на който и да е около него. На влизане във вагона, всеки се старае да се намушка, а дали ще причини неудобство на другиго, не е приоритетна мисъл.

Влезнали веднъж вътре, намерилите място за сядане гледат главно в телефоните си, за нещастие никой не поглежда достатъчно високо, че да забележи значката пред лицето си. Правостоящите, обаче се оглеждат, повече дори коментираха защо имам така значка и какво се прави.

Постоях 3 спирки права, освободи се място и седнах. Вече в седнало положение, отново седящите гледат в телефоните си, а правостоящите се оглеждат. Пак при правостоящите се породиха дискусии относно значката, но техните погледи обичайно падат върху седящите с надеждата те да станат.

На излизане, дори тези които обърнаха внимание бяха по- загрижени да слязат по най- бързия начин, пред това да пазят останалите.

Заключение

В заключение смятам, че не трябва дори да има дискусия за или против тези значки. Когато ги има и се използват без да се злоупотребява, те са още един начин да си спестите неприятности докато се пътува. Има пътуващи, които са внимателни и отстъпват мястото си доброволно, когато я забележат. А за останалите моменти, когато се налага да помолите да ви отстъпят място тази значка може да ви спести кисела физиономия като ответна реакция.

Струва ми се, че този знак служи повече да ми напомня на мен, защо аз трябва да съм внимателна и защо се налага да преодолея притеснението си от това да помоля за място.

Тук искам да вмъкна, че въпросната значка не дава правомощия да се държите грубо и да вдигате скандали на останалите пътници. Никой не е длъжен да отстъпи мястото си (освен, ако се е настанил на специално отделените места), защото всеки живее с различна натовареност и свое емоционално и физическо състояние.

Забавно е, че има възрастни хора, които не могат да решат кой има повече „право“ да пътува седнал и се случва да изразят недоволство, когато заемете „тяхното“ място.

Информационната книжка обяснява, защото бременната жена ТРЯБВА да се вози седнала в градски транспорт и какво да направим така, че да избегнем неприятни ситуации.

Полезни съвети

 • Пътувайте седнала;
 • Не пътувайте в час пик( нещо съвсем логично). Ако работите, можете да помолите работодателя си да изместите малко работното си време;
 • Носете си вода и нещо за хапване (това го научих още в първите седмици и е необходимо за оцеляването ви не само докато пътувате);
 • Прозрачна торбичка в случай на прилошаване (на всеки му се случва);
 • Планирайте задачите си така, че да не излизате в най- горещото време (не само за бременни);
 • Никога не се качвайте в потеглящо превозно средство. Тук добавят от себе си, недейте да подтичвате след автобус, ще дойде следващ;

Много често ние самите забравяме, че нещата не са както преди. Чувстваме се здрави, енергични, но тялото ни си има вече повече задачи и не можем да сме сигурни в него. Аз също се притеснявам да си поискам място, струва ми се странно да споделям такава за мен лична информация (не, че след един момент нещата не стават очевадни), но после се сещам, че е по- добре да се поизчервя за 2 мин пред това да рискувам да се нараня.

Причини да помолим за място:

 • Симтомите на гадене могат да се влошат в движение, когато сте права;
 • Непрестанни промени в кръвната захар и налягане, които водят до внезапно чувство за отпадналост и умора;
 • Подуването на краката, най- често в горещите месеци може да причини крампи или други проблеми с кръвообращението;
 • Рискът от падане в движещо се превозно средство се увеличава в последните месеци, защото ставите се разхлабват в подготовка за раждане;
 • При продължително стоене права се увеличава рискът от преждевременно раждане и има вероятност от падане на кръвното;
 • Центърът на тежестта се променя, което натоварва гръбнака и ви прави нестабилна;

В книжката има още информация за основните прегледи по време на бременността, съвети за началото на родилния процес преди да се стигне до болницата и още съвети за това от какви и по колко дрешки се нуждае новороденото.

Нека бъдем по-внимателни със собственото си здраве и по- съобразителни с непознатите до нас независимо от ситуацията в която се намираме!

 

Намерете ме в :

Instagram: mira.bg

Facebook@miraonline.bg